top of page

Koncepcióautók és az ő fényszóróik

A múlt héten megrendezett Japan Mobility Show 2023-on a helyi márkák számos koncepcióautóval képviseltették magukat. Néhány kivételtől eltekintve azonban nem találtunk olyan új modellt, amelyek hamarosan az utcáinkon fognak közlekedni. Mintha a jövőben jártunk volna. A japán Tokiói Autószalon a világ egyik legfontosabb autókiállítása, hiszen itt láthatjuk, hogy a japán autógyártók mit gondolnak a jövőről. A kiállítás meg is mutatta, hogy a japán márkák az európai és a kínai konkurenciától semmiben nincsenek lemaradva. Sem a világítástechnikában, sem pedig az elektromobilitás terén.



A Lexus és az L-alakú fényszórók

Nem csoda, hogy a Toyota luxusautókat gyártó leányvállalata, a Lexus is a Japan Mobility Show 2023-on mutatta be jövőképét. A sok érdekesség közül érdemes az elektromos Lexus LF-ZC szedán tanulmányautót kiemelni, mivel ez a jármű várhatóan 2026-tól kerül sorozatgyártásba. Magyarul vele találkozni fogunk hamarosan. Az 5,30 méter hosszú Lexus LF-ZC nagy feltűnést keltett a luxus szegmensben, és előre vetítette, hogy milyen formát öltenek majd a közelgő Lexus modellek. A márka ezzel azt is szerette volna megmutatni, hogy az elkövetkező években fokozatosan átáll az elektromos meghajtásra. Mert a márka modellpalettája jelenleg inkább a hibrid technológiára épül. Bár a nevet nehéz lesz megjegyezni, a design elegáns és kellően futurisztikus. A hosszú és szögletes karosszériát markáns fényszórók jellemzik. A jelenlegi L-alakú LED-fényszórókat pedig V-alakú LED-es technológiát alkalmazó lámpák váltják majd. A jármű formája pedig szándékosan úgy lett megválasztva, hogy a légellenállási együttható minél alacsonyabb legyen, ezt támogatják ezek a formatervezett fényszórók is.


Az Infiniti is LED-es fényszórókat épített be koncepcióautójába!

A Qe koncepció része a márka újraformálásának és az Infiniti stratégiájának megújításának. Ez a luxusmárka is az elektromos meghajtásra helyezi a hangsúlyt. A márka tervezőit a repülő madárra emlékeztető formák ihlették. Karcsú és alacsony megjelenéssel, valamint stilizált, de izmos hátsó sárvédőkkel rendelkezik legújabb modelljük. A Qe Concept hátsó kialakítása az Infiniti kultikus modellje, a J30 előtt is tiszteleg. Ezen a modellen látszik igazán, hogy a formatervezők milyen ügyesen használták az autón található fényeket, hogy formáját kiemeljék, és még szebbnek, még innovatívabbnak láttassák. A koncepcióautó orrán az újratervezett, újraértelmezett hűtőrács, a sugárzó LED-es fényszórók és a szoborszerű elülső rész található. Jellegzetes aranyszínű megvilágítást kapott a zongorabillentyűket idéző hűtőrács valamint a háromdimenziós Infiniti embléma. A vékony fényszórók és a hátsó lámpák gyönyörűen hangsúlyozzák a jármű szélességét.


A Mazda is valami totál klassz tanulmányautóval rukkolt elő, és az a vékony LED-es fényszóró...

Tokióban először láthattuk a Mazda tanulmányát, az Iconic SP-t. 370 lóerős elektromos hajtással rendelkezik, generátorként pedig egy Wankel motor található benne, amely közvetlenül nem hajtja a kerekeket. akárcsak a nemrég bemutatott Mazda MX-30 e-Skyactiv R-EV. Ez az alacsony elektromos sportkupé 4,18 méter hosszú és mindössze 1450 kilogrammot nyom. Az autón nagyon különleges fényszóró megoldás található, nem bukólámpa van rajta, hanem a fényszóró előtt található lemez a lámpa bekapcsolásakor felhajlik. Vajon ez az autó egy napon az RX-8 vagy MX-5 utódja lesz? Utóbbi szövettel és összecsukható tetővel ellátott, vizuálisan finoman átdolgozott változata Európában már kapható. A LED-es fényszórói jól megvilágítják az utat, és a kanyarfényeinek köszönhetően követik az út ívét is. Világítástechnikájában az egyetlen negatívum a lassan reagáló automatikus távolsági fény. A LED-es nappali menetfényt immár a LED-es fényszórókban találjuk, korábban ezek a lökhárítóban helyezkedtek el. A hátsó lámpákat is átdolgozták, és az első fényszórókhoz hasonlóan LED-es irányjelzőkkel is rendelkezik az új változat.


A Subaru a jövőben elektromos modellekkel szeretne jeleskedni

Valljuk meg őszintén, aki még nem hallott a Subaru Impreza WRX-ről, az nem is ismeri az autózás világát. De ez a modell nem a világítástechnikájáról híres, hanem a rally sportban elért sikereiről. A kiállításon bemutatott Subaru Air Mobility Concept inkább csak álom marad, addig a Subaru Sport Mobility Concept valódi bepillantást kíván adni egy új, elektromos sportkupéba, amely nagyban hasonlít a jövőbeli Subaru Impreza WRX-re.

Ezért is voltunk kíváncsiak arra, hogy a márkánál ebben történt-e változás. Meg kell nyugtatnunk mindenkit, hogy nem. A fényszórók, hozzák a mostanában kötelező LED-es megvilágítást, de újdonságot nem találunk benne.


A Suzuki a mi autónk, de milyen fényszórókkal világítja majd meg az utakat?

A márka nemcsak olyan modellekkel rendelkezik, amelyekkel a hazai utakon találkozhatunk, hanem a Japánra jellemző kei autókkal, mint például a Suzuki Spacia Custom. Ezek az autók kicsik és maximálisan kihasználják a helyet, és ráadásul most már szinte mindegyik természetesen elektromos. Ez vonatkozik a rendezvény többi kei autójára is, mint például a Honda CI-MEV-re, vagy a Daihatsu me:MO-ra. Higgyük el, ezeket az autókat a márka nem nekünk tervezte, olyanok, mint az élükre állított hering konzervek. A mi szempontunkból érdekesebb a Suzuki eVX modellje, amely a márka első, 4x4-es, 500 kilométer körüli hatótávolsággal rendelkező elektromos modellje. Természetesen LED-es fényszókkal rendelkezik. Most sokan biztosan azt kérdezik, mikor kezdődik a sorozatgyártása? A tervek szerint ez a 4,30 méter hosszú SUV crossover 2025-ben kerül a piacra.


A legújabb Toyota Land Cruiser kerek LED-es fényszórókat kap

3000 szerencsés Land Cruiser tulajdonos kerek fényszóróval ellátott limitált szériás autót vehet majd át jövőre, amely a modell sikeres múltjára emlékeztet. Természetesen most az autó LED-lámpákkal rendelkezik, nem pedig halogén fényszórókkal, mint amilyenekkel az ős Land Cruiserek világították meg a pusztát, szavannát, erdős területet. A többi vásárló téglalap alakú LED-es fényszóróval veheti majd át új terepjáróját. Ez az 5,15 méter hosszú SUV hét személynek kínál helyet, és tisztán elektromos hajtással is rendelhető majd.


bottom of page