top of page

Megjavítottuk egy 981-es Boxster fényszóróit!

Egy fantasztikus autó fényszórói jártak műhelyünkben, mégpedig egy Porsche Boxster ívelt formával megáldott lámpatesteit kellett felújítanunk. Mivel a ReflektorKlinika munkatársai is imádják az autókat, ezért izgatottan vártuk, hogy megérkezzenek a Boxster fényszórói. De mielőtt belemerülünk abba, hogy milyen munkafolyamatokat is végeztünk el ennek az ikonikus nyitott tetejű sportautónak a lámpáin, érdemes kicsit közelebbről is megismerkednünk a modellel. Ahogy azt már említettük a Boxster egy kabrió és van egy kupé változata is, amit Caymannak neveztek el. Az első Boxstert 1996-ban mutatta be a márka, és amellett, hogy bébi 911-esnek csúfolták, volt még egy gúnyneve, mégpedig a fényszórója miatt. Tükörtojásnak becézték ezeket a lámpatesteket, ami nem vetett túl jó fényt az autóra. De, ha megnézzük a 2004 év végéig gyártott modell fényszóróját, akkor azt látjuk, hogy tényleg olyan, mint egy jól elkészült tükörtojás. Ezen változtatott a márka, amikor 2004-ben megjelent az új Boxster, mégpedig ovális fényszórókkal látta el a modellt. Viszont így nagyban hasonlított a 911-esre, amit viszont a vásárlók nehezményeztek, hiszen a Boxster/ Cayman páros körülbelül 40 százalékkal volt olcsóbb, mint a híres 911-es. A ReflektorKlinika műhelyébe érkezett fényszórók egy olyan Boxsterhez tartoztak, amelyet a Porsche 2013 és 2016 között gyártott. 





Milyen formájú lámpatestekkel rendelkezett a 981-es Boxster? 

Mielőtt erre rátérünk, érdemes megnézni, hogy a karosszéria, amibe a fényszórókat beépítette a márka, milyen változásokon ment keresztül. Az alumínium és acél test a méretnövekedés ellenére is valamivel könnyebb lett, mint korábban volt. A Porsche alapfelszereltségként már 18 colos könnyűfémeket rakott az autóra, a sportosabb változat pedig 19 colos kerekeket kapott. Az új változat bemutatásakor az is fontos volt, hogy csökkentsék az autó fogyasztását is. A 911-hez hasonlóan a Boxster is hidraulikusról üzemanyagtakarékos elektromos szervokormányra váltott. De itt nem álltak meg, erősebb és hatékonyabb motorokat kapott az új Boxster. Ez alapból 275 lóerőt jelentett, amivel 5,4 másodperc alatt gyorsulhattunk fel százra. Amennyiben a sportosabb változatot választottuk, akkor viszont 325 lóerő várt arra, hogy hatalmas vágtába kezdjen. Ebben az esetben 4,4 másodperc alatt érhettük el a százas tempót. Azért ezek nagyon megnyerő adatok, még akkor is, ha nem egy 911-esben ültünk. De az autó kapott start-stop funkciót is, ami szintén csökkentette a fogyasztást. A Boxster alapfelszereltségként hatfokozatú kézi váltót kapott és ez is illik a legjobban az autóhoz. Hiszen egy igazi kanyarkirály ez a Porsche. A 2012-ben bemutatott modell teljesen új formájú fényszórókkal örvendeztette meg vásárlóit. A korábbi nyújtott ovális formát úgy változtatták meg, hogy az alsó része kapott egy szögletes kialakítást. Ezzel is akarta jelezni a márka, hogy itt egy teljesen új modellről van szó, és ezt ezzel is hangsúlyozták. Természetesen az új modell új belső teret is kapott. A kör alakú szellőzőnyílások megszűntek, ennek következtében a műszerfal tetején körbefutó téglalap alakú nyílásokat kapott az autó, valamint a jobb oldali műszeregység analóg mérőeszközeit színes LCD-képernyőre cserélték. 


Milyen fényszórókat kapott a 2012-ben bemutatott Porsche Boxster? 

Bi-xenon fényszórók ékesítették az autó elejét. Sőt, ha úgy gondoltuk, akkor sötétített változatot is rendelhettünk, beleértve a Porsche Dynamic Light System rendszert. Természetesen a nappali menetfény LED-es technológiával rendelkezett. De mit tud a Porsche Dynamic Light System fényszóró technológia? Ez a rendszer növeli a biztonságos vezetést azáltal, hogy javítja a közeli, az oldalsó és a távoli megvilágítást a menetsebességnek megfelelő beállítással. Ezenfelül a dinamikus kanyarfény funkciónak köszönhetően a sebességünk és kormányzási szög alapján az út ívének belseje felé fordítja a fényszórókat. De ezzel még nincs vége a pozitív tulajdonságok felsorolásának, mert a statikus kanyarfény révén a kanyargós utakon is jobb fényviszonyokat biztosít számunkra. 




Milyen javításokat végeztünk el a Porsche Boxster fényszóróin? 

Mivel a búra teljesen bemattult, ezért, a hiba hatékony és szakszerű kijavítása érdekében szétszedtük a fényszórót. Természetesen, ha már a lámpatestet szétszereltük, akkor kapott egy belső tisztítást is. A ReflektorKlinika munkatársai minden esetben gyári alkatrészt használnak, amikor egy fényszórót megjavítanak. Nem volt ez másképp a Boxster esetében sem. A kiváló minőségű átlátszó műanyagból készült lámpabúrát gyorsan és hatékonyan kicseréltük, valamint a fényszóró sarkán lévő törést is orvosoltuk. Amikor ezzel végeztünk összeszereltük a fényszórót, és újratömítettük. Ekkor nem volt más hátra, minthogy a tömítettségi vizsgálatot is elvégezzük, hogy megbizonyosodjunk róla, hogy a fényszóróval minden rendben van. Ügyfelünknek gondosan becsomagoltuk a kijavított fényszórókat és azután futárszolgálattal azonnal el is küldtük. 


bottom of page